Tullängsgymnasiet förenar trygghet med öppenhet

/global/scaled/4288x1866x0x545x1000x435/Other-assa-se-losningar-referenser-bilder-tullangsgymnasiet-tullangsgymnasiet-toppbild.jpg

ASSA SMARTair™ finns nu på Tullängsgymnasiet i Örebro. Skolan erbjuder yrkesutbildning inom bland annat områdena bygg och anläggning, el och energi samt fordon och transport.

Den höga teknologiska nivå som kännetecknar Tullängsgymnasiet gäller även valet av låssystem.

– Vi har nyligen installerat SMARTair™ TS 1000 vid våra innerdörrar, ett elektromekaniskt lås från ASSA, berättar Mikael Schollin, IT-vaktmästare på skolan.

I dagsläget har skolan dörrbladsläsare, E-motionläsare - ett dörrmonterat batteridrivet off-line skåplås samt e-cylinder. Det är en elektronisk cylinder som ersätter en mekanisk ovalcylinder på innerdörrar eller skåp.

Flexibelt säkerhetssystem

Skolan är stor och har även externa hyresgäster och SMARTair™ är enligt Mikael Schollin ett flexibelt system som kan skräddarsys för olika verksamheters behov.

– Personalen har behörighet till de utrymmen som de behöver åtkomst till och eleverna likaså. Det är mycket viktigt att eleverna känner att deras tillhörigheter är i tryggt förvar i omklädningsrummen.  Lika viktigt är det att skydda skolans dyrbara utrustning. Skolan ser också alla genom att låssystemet loggar vem som går in var och när.

– Elever, hyresgäster och personal laddar på sin behörighet på taggen varje dag. Om en tagg tappas bort tar vi genast bort den ur systemet och ger personen en ny. Samma tagg används även för skalskyddet. Det är en smidig lösning.

SMARTair både robust och lätt att installera

Avdelningen för fordons- och byggprogrammet ställer speciella krav på låsen. Där måste de kunna motstå kemikalier och omild behandling.

– Då är det en stor fördel att SMARTair™ är gjort av rostfritt stål. Låset är batteridrivet. Så vi slipper den kostnad det innebär att dra kabel. Administrationen av behörigheter och taggar sker via en programvara. Vi lägger bara ner runt en timme i veckan på administrationen.

– Låset är också enkelt att installera och jag och tre andra IT-vaktmästare gjorde installationen själva.  tidigare hade vi TimeLox, ett äldre off-line-passersystem från ASSA. Kunskapen om detta system gav oss en flygande start när vi bytte till SMARTair™ som vi har idag.